Φροντίδα
Κεντρική Επάνω Αναπαραγωγή Φροντίδα Το φύλο Δεξαμενή Πάρκο ΕΤ3 Φωτογραφίες

 

Εάν φροντίζετε τις χελώνες σας με κόκκινα αυτιά "trachemys_scripta_elegans", μπορούν να ζήσουν από 20 έως 40 χρόνια σε αιχμαλωσία. Γενικά είναι υγιή ζώα, μπορεί όμως να έχουν προβλήματα αναπνευστικά, μήκυτες, και μολύνσεις στο καβούκι τους, αν δεν τις προσέχετε.  Ακολουθώντας κάποιες οδηγίες, θα βοηθήσετε τις χελώνες σας να ζήσουν μια υγιή και μακριά ζωή.

  1. Είναι πολύ βασικό να κρατάτε τις χελώνες σας καθαρές. Οταν καθαρίζετε τη δεξαμενή τους (κάθε εβδομάδα περίπου), μπορείτε χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα, να καθαρίσετε απαλά τη βρωμιά που έχει σωρευτεί στο καβούκι τους. Είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από salmonela και κάποια βακτήρια. Μην παραλείψετε να πλύνετε αμέσως μετά τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

  2. Ο χώρος της κατοικίας τους μπορεί να είναι μια μεγάλη ορθογώνια, τετράγωνη ή κυκλική δεξαμενή, με αρκετό νερό για να κολυμπούν, (20 - 30 cm βάθος για ενήλικα άτομα). Πρέπει να έχει έναν χώρο στον οποίο θα σκαρφαλώνουν για να βγαίνουν έξω από το νερό και να λιάζονται (στον ήλιο ή κάτω από ειδική λάμπα πλήρους φάσματος με UVA and UVB ακτίνες). Να διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού από τους 75 έως 84 βαθμούς Farenheit, και να διαθέτει ένα καλό φίλτρο σε περίπτωση που ανακυκλώνεται το νερό. Οι χελώνες φτάνουν τα 30 cm σε μήκος, σκεφτείτε το όταν αγοράζετε δεξαμενή για αυτές.

  3. Τα μικρά χελωνάκια, απαιτούν όσο το δυνατό περισσότερη ζωντανή τροφή. Στα ειδικά καταστήματα θα βρείτε το καλοκαίρι υδρόψυλλους και το χειμώνα κόκκινες νύμφες κουνουπιών. Μπορείτε επίσης να δίνετε ξύσματα από άπαχα κομμάτια ψαριού η βοδινού κρέατος. Επίσης υπάρχει αποξηραμένη τροφή (γαρίδες, ψαράκια, καβούρια κτλ) συσκευασμένη στα ειδικά καταστήματα. Στο φυσικό τους περιβάλλον  τρώνε έντομα, σαλιγκάρια, μαλάκια, καραβίδες, ψαράκια, υδρόβια φυτά, κρινάκια, υάκινθους. Βόσκουν γύρω άπό τη λίμνη τους συνήθως νωρίς το πρωί, ή αργά τοαπόγευμα. Όταν δείτε ότι δεν δίνουν πια σημασία στο φαγητό που τους ρίξατε, καλό θα ήταν να βγάλετε από το ενυδρείο αυτά που περίσσεψαν για τη καλύτερη ποιότητα του νερού. Ορισμένοι προτιμούν να ταϊζουν τα χελωνάκια σε ξεχωριστή λεκάνη για λόγους καθαριότητας, αλλά πολλές φορές αγχώνονται / τρομάζουν και δεν τρώνε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας, ότι πάντα τρώνε μέσα στο νερό και όχι έξω από αυτό (το νερό τα βοηθάει στη κατάποση).

    Καθώς θα περνάνε τα χρόνια, οι ανάγκες της χελώνας σε ζωική τροφή δεν είναι τόσο υψηλές. Μπορείτε να τους δίνετε λαχανικά, ακόμα και κομμάτια φρούτων. Δείτε τι τους αρέσει πιο πολύ και να το προμηθεύετε συστηματικά. Επίσης στη τροφή, καλό θα ήταν να ρίχνετε και 2-3 σταγόνες από βιταμίνες ειδικές για χελώνες που πωλούνται στο εμπόριο. Περιέχουν σημαντικά στοιχεία για την ομαλή φυσιολογία τους και υγεία. Ενώ κατά το πρώτο χρόνο το ζώο πρέπει να ταϊζεται σχεδόν καθημερινά, όταν θα μεγαλώσει καλό θα ήταν να του δίνεται μια περίοδος νηστείας και ειδικά το χειμώνα όπου ούτως ή άλλως δεν θα έχει ανάγκη για τροφή λόγω της χειμερίας νάρκης

  4. Μπορείτε να βγάζετε τις χελώνες από την δεξαμενή, αλλά να είστε ευγενικοί μαζί τους. Ποτέ μην τις γυρίσετε ανάποδα, και μην ενοχλήσετε το κεφάλι τους, είναι κρίμα.

  5. Τον πρώτο καιρό υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το χελωνάκι να αρρωστήσει. Αυτό είναι αποκλειστικά δικιά σας ευθύνη και του τρόπου φροντίδας του. Ο κίνδυνος ασθένειας περνάει οριστικά μετά από 3-4 μήνες, αφού έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τη τροφή. Όταν είναι πολλά τα χελωνάκια, να προσέχετε να τρώνε όλα από τη τροφή και να μην μένει κάποιο, πιθανόν αδύναμο, παραμελημένο από τα υπόλοιπα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παρατηρήσετε το αδύναμο χελωνάκι να είναι νωχελικό, να μην λιάζεται και στο τέλος να πεθάνει.
    Οι μύκητες είναι η συνηθέστερη ασθένεια και οφείλεται στην κάκιστη ποιότητα νερού. Τα ζώα εμφανίζουν άσπρα / γκρίζα σημάδια στο καβούκι και στο λαιμό ή στα πόδια. Άμεση φροντίδα είναι η έκθεση της σε ηλιακό φως ή λάμπας UV και φάρμακο στην πάσχουσα περιοχή. Αν δεν έχετε ειδικό φάρμακο, χρησιμοποιείστε ιώδιο 2 φορές την ημέρα. Αν το πρόβλημα συνεχίζει, συμβουλευτείτε κτηνίατρο ή σχετικό κατάστημα.
    Το Μαλακό όστρακο πάλι οφείλεται σε μύκητες, έλλειψη ηλιακού φωτός και κακή διατροφή. Θεραπεία στο αρχικό στάδιο με βιταμίνες, έκθεση στο φως για 1-2 ώρες καθημερινά και πλούσια διατροφή.

  6. Χειμερία Νάρκη
    στο διάστημα αυτό, η θερμοκρασία του νερού μπορεί και να κυμανθεί στους 10 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, αναστέλλεται για 2-3 μήνες η διαδικασία πέψης. Δεν τρώνε σχεδόν καθόλου, γι’ αυτό μην τρομάξετε αν δεν τρώει. Απλά ακολουθεί το ένστικτο της. Μπορείτε να χαμηλώσετε την στάθμη του νερού και να προσθέσετε κάτι σαν φωλιά ή ένα κάλυμμα απλά για να αισθάνεται μια σχετική ασφάλεια.

Ιορδάνης